Ingredientai
ŽUVIAI
- 2 nėgių
- Skiltelės česnako
- Čiobrelio šakelės
- Žiupsnelis druskos ir cukraus
ALAUS GELIUI
- 100 ml tamsaus alaus
- 1 g agar-agar miltelių
- Šaukštelio kmynų sėklų
- Žiupsnio druskos
- Pusės šaukštelio cukraus
GELTEKLĖS PUTĖSIAMS
- 4 gelteklės šaknų
- 30 g sviesto
- 1 gelteklės šaknies
- Aliejaus
GELTEKLĖS TRAŠKUČIAMS
- Žaliųjų poro dalių
- Augalinio aliejaus
PORŲ ALIEJUI
1. Išdorokite žuvį, iš visų pusių apibarstykite druska, sudėkite kitus prieskonius ir palikite šaldytuve parą laiko. Tada žuvis nuplaukite, nuvalykite druską ir rūkykite. Tai galite daryti kepsninėje 60°C temperatūroje apie 30 minučių.
2. Paruoškite alaus gelį. Visus ingredientus sudėkite, užvirkite, sutrinkite su trintuvu, nukoškite ir palikite, kad sustingtų. Sustingus dar kartą sutrinkite trintuvu ir gausite alaus gelį.
3. Gelteklės šaknis nulupkite, smulkiai supjaustykite. Dėkite į puodą su sviestu ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Virkite ant vidutinės kaitros, kol gelteklės suminkštės. Tada geltekles sutrinkite trintuvu, trindami įpilkite šiek tiek skysčio, kuriame jos virė, kad išeitų piurė. Visą šią masę dėkite į sifoną. Jei neturite sifono, galite šią piurė patiekti įprastai.
4. Paruoškite gelteklės traškučius. Nulupkite gelteklė šaknį ir su skustuku padarykite juosteles. Įkaitinkite aliejų iki 150-160°C ir panardinkite geltekles, kol jos taps auksinės spalvos.
5. Žaliąsias poro dalis susmulkinkite ir santykiu 1:1 sumaišykite su bet kokiu augalinių aliejumi (rapsų), sutrinkite trintuvu iki vientisos masės, tada viską šiek tiek pakaitinkite ir palikite nuvarvėti.
6. Į lėkštę dėkite rūkytos nėgės, šalie patiekite gelteklės putėsių, pagardinkite alaus geliu ir porų aliejumi, gelteklės traškučiais. Galite papuošti žalumynais.