Ingredientai
ŽUVIAI
- 320 g šviežio sterko filė
- Rapsų aliejaus
- Sviesto
- Druskos
ŽIRNELIŲ PIURĖ
- 250 g džiovintų raudonųjų lęšinių žirnelių
- 2 svogūnų
- 2 morkų
- 70 g geltono kario pastos
- 2 valgomųjų šaukštų grietinėlės
- Druskos
ŠALTALANKIŲ TYREI
- 250 g šaltalankių tyrės
- 70 g šaltalankių sulčių
- Čili miltelių
AGRASTŲ TYREI
- Agrastų tyrės
- Žaliosios citrinos
1. Keptuvę su rapsų aliejumi gerai įkaitinkite, dėkite pasūdytą žuvį (sūdykite tik pusę be odos) ir dėkite odos puse žemyn kepti, kol žuvies odelė taps traški. Tada įmeskite gabaliuką sviesto, labai sumažinkite arba išjunkite ugnį, apverskite žuvį ir baikite ją kepti. Taip žuvis neperkeps.
2. Paruoškite piurė. Žirnelius nuplaukite. Į puodą su vandeniu įberkite druskos, sudėkite stambiais gabalais pjaustytus svogūnus ir morkas ir suberkite žirnelius. Virkite tol, kol žirneliais taps visiškai minkšti, bet dar nebus praradę savo formos, todėl virdami nuolat tikrinkite. Nukoškite vandenį, išimkite svogūnus ir morkas. Žirnelius trintuvu sutrinkite iki vientisos masės, įdėkite 50-70 g geltono kario pastos, priklausomai nuo to, kokį aštrumą mėgstate. Gautą masę atšaldykite. Mažoje padažinėje sumaišykite 6 valgomuosius šaukštus žirnelių masės su grietinėle ir kaitinkite maišydami, kol užvirs. Jei reikia, grietinėles naudokite daugiau iki norimos piurė konsistencijos.
3. Paruoškite šaltalankių tyrę. Tyrę sumaišykite su sultimis maišikliu, įdėkite čili miltelių ir užvirkite bei lėtai virkite garindami, kol tyrė sutirštės ir atsiskleis čili skonis.
4. Paruoškite agrastų tyrę. Į agrastų tyrę ją įmaišykite truputį žaliųjų citrinų sulčių ir įtarkuokite žaliosios citrinos žievelės.
5. Į lėkštę dėkite po gabaliuką žuvies ir kelis šaukštus žirnelių piurė. Pagardinkite šaltalankių ir agrastų tyrės lašeliais, galite papuošti česnakų daigais.