Gaivus su malonia rūgštele obuolių-rabarbaru pyragas puikiai tiks šventinei vakarienei arba pietums užbaigti.
Ingredientai
TRAPIAI TEŠLAI
- 100 g sviesto
- 300 g miltų
- 1 kiaušinio
- 50 g cukraus
- 10 g vanilinio cukraus
KREMUI
- 150 ml grietinėlės
- 20 g cukraus
- 10 g vanilinio cukraus
- 1 kiaušinio trynio
- 1 arbatinio šaukštelio kukurūzų krakmolo (ištirpinti vandenyje ~ 40ml)
ĮDARUI
- 500 g rabarbarų
- 200 g obuolių
- 100 g cukraus
- Žiupsnis cinamono
- 20 g kukurūzų krakmolo
TRUPINIAMS
- 100 g miltų
- 80 g sviesto
- 80 g cukraus
1. Kambario temperatūros sviestą išminkykite su miltais, įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, druską ir suminkykite viską iki vientisos masės. Gautą tešlą sudėkite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
2. Paruoškite kremą. Grietinėlę sumaišykite su tryniais ir cukrumi ir kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol užvirs. Jei konsistencija per skysta, įdėkite kukurūzų krakmolo prieš tai jį sumaišę su trupučiu vandens. Pavirkite dar minutę ir atvėsinkite.
3. Paruoškite įdarą. Rabarbarus ir obuolius supjaustykite apie 1 cm kubeliais, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu bei kukurūzų krakmolu. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indą ir apie 15 min. kepkite orkaitėje, kad išbėgtų dalis sulčių. Atvėsinkite.
4. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą trapią tešlą, ją iškočiokite iki 0,5 cm storio, išklokite ja kepimo formą (kiekiai nurodyti 18 cm skersmens formai), uždėkite kepimo popieriumi ir suberkite pupelių ar žirnių, kad kepant liktų gražus pyrago pagrindas ir kepkite apie 15 min. iki 180-190 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyrago pagrindą atvėsinkite.
5. Ant pyrago pagrindo supikite kremą (1 cm storio), sudėkite įdarą ir ant viršaus užbarstykite paruoštus trupinius: miltus sumaišytus su cukrumi ir minkštu sviestu. Kepkite 170-180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.