Ingredientai
KOMBUČAI
- 1 arbatos grybas
- 8 pakelių juodosios arbatos
- 1 l verdančio vandens
- 1,7 l šalto vandens
- 220 ml baltojo cukraus
- Vienas trijų litrų talpos stiklainio
KOMBUČOS GĖRIMUI
- 3 l kombučos
- 200 ml stiprios mėtų arbatos
- 2 apelsinų sulčių
- Šaukšto nugarintų burokėlių sulčių
- 5 plonų imbiero riekelių
- 4 šaukštų cukraus
1. Pirma – raskite arbatos grybą (angl. scoby). Galite paprašyti žmonių, kurie daro šį gėrimą arba tiesiog nusipirkti patį grybą internete.
2. Užvirinkite litrą vandens ir juo užpilkite 8 pakelius juodos arbatos, įmaišykime 220 g cukraus ir palikime atvėsti iki 31 laipsnio ir žemiau.
3. Tada švariame trijų litrų stiklainyje sumaišykite koncentruotą arbatą su šaltu vandeniu. Supilkite kombučą ir įdėkite grybą į stiklainį, uždengiame marle ar kokiu nors audiniu (grybas turi kvėpuoti, tačiau jokiu būdu nenaudokite popierinių servetėlių, nes jos gali sudrėkti, sukristi į arbatą ir sugadinti visą gėrimą). Padėkite stiklainį į tamsią kambario temperatūros vietą (pavyzdžiui spintą) ir palikite fermentuotis nuo 7 iki 10 dienų. Nepamirškite ragauti, kombuča turi tapti ne tokia saldi. Taip pat ji turi pakeisti spalvą iš tamsiai rudos į šviesesnę. Kai pirmasis fermentacijos laikotarpis baigiasi, pasilikite 200 ml kombučos ir patį grybą kitam kartui, kitą supilstykite į butelius.
4. Į kombučą sudėkite skonio ingredientus. Supilkite į butelius iki viršaus ir sandariai uždarę, palikite fermentuotis kambario temperatūroje dar apie 4 dienas. Kiekvieną dieną išleiskite iš butelio dujas ir tikrinkite, kada gėrimas taps pakankamai gazuotas. Kai kombuča taps gazuota ar tiesiog praeis keturios dienos, ją laikykite šaltai.