Ingredientai
MORKŲ ŠERBETUI
- 400 ml šviežių morkų sulčių
- 40 g cukraus
- 20 g grietinėlės
DUONOS RAUGO KREMAS
- 100 g ruginių miltų
- 200 g vandens
- 4 kiaušinio trynių
- 100 g cukraus
- 280 ml pieno
OBUOLIAMS DUONOS SIRUPE
- 1 obuolio
- Ruginės duonos plutų
- Cukraus
MORKŲ PUTAI
- 300 ml šviežių morkų sulčių
- Pusės citrinos sulčių
- Pusė šaukšto cukraus
- Arbatinio šaukštelio kumino
1. Paruoškite morkų šerbetą. Sumaišykite ingredientus, kad ištirptų cukrus ir užšaldykite. Dėkite į trintuvą ir trinkite, kol gausis šerbeto konsistencija.
2. Duonos raugui paruošti prireiks trijų dienų. Pirmą dieną sumaišykite 100 g vandens ir 50 g ruginių miltų ir palikite kambario temperatūroje uždengtą moliniame inde. Antrą dieną pridėkite 50 g vandens ir 25 g ruginių miltų. Trečią dieną vėl dėkite 50 g vandens ir 25 g ruginių miltų ir dar palikite parai laiko surauginti. Kiaušinio trynius suplakite su cukrumi, į masę dėkite 200 g duonos raugo ir viską sumaišykite. Pieną užkaitinkite puode ir iš lėto maišydami pilkite į kiaušinių, cukraus ir raugo masę. Gautą mišinį ant silpnos ugnies kaitinkite maišydami 5-12 minučių, kol ims tirštėti ir palikite atvėsti.
3. Nupjaukite plutas nuo ruginės duonos. Plutas apie 3 minučių pakepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje. Tada plutas užpilkite karštu verdančiu vandeniu ir atvėsus palikite parą laiko šaldytuve. Po paros nukoškite ir skystį ir nugarinkite tris kartus. Tada santykiu 1:1 įdėkite cukraus, kad gautųsi labai saldus sirupas. Į sirupą sudėkite obuolio skilteles be sėklyčių.
4. Pagaminkite morkų putą – visus ingredientus suplakite iki putų. Jei turite, įdėkite sojų lecitino – tada puta bus standesnė.
5. Į lėkštę dėkite duonos raugo kremo, šalia – obuolius, į vidurį šaukštą šerbeto ir viską padenkite morkų puta.