Ingredientai
LAZANIJOS LAKŠTAMS
- Geltoniems:
- 3 kiaušinių
- 300 g miltų
- Žaliems:
- 3 kiaušinių
- 60 g špinatų
- 300 g miltų
- Raudoniems:
- 3 kiaušinių
- 300 g miltų
- 40 g koncentruotos pomidorų pastos
Béchamel PADAŽUI
- 1l pieno
- 100g sviesto
- 100g miltų
- Muskato riešuto, pipirų, druskos
BOLONEZĖS PADAŽUI
- 500 g jautienos faršo
- 100 ml raudono vyno
- 500-700ml pomidorų tyrėS
- 1 svogūno
- 1 saliero koto
- 1 morkos
- 1 skiltelėS česnako
- Alyvuogių aliejaus
- Druskos, rozmarino
- 2 gabaliukai mozzarellos
- 140 g virto kiaulienos kumpio Prosciutto cotto
1. Lazanijai galite naudoti jau paruoštus lakštus iš parduotuvės arba, jei turite makaronų gamybos mašinėlę, pasigaminkite patys trišpalvius lazanijos lakštus. Žaliems lakštams: trumpai apvirkite špinatus, kad jie taptų minkšti, tada juos sutrinkite trintuvu. Sudėkite miltus ir tris kiaušinius ir minkikyte iki vientisos masės. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pailsėti bent 15 minučių.
2. Geltoniems lakštiems: suminkykite miltus su kiaušiniu ir minkykite iki vientisos masės, uždengę maistine plėvele palikite apilsti bent 15 minučių. Raudoniems lakštams: sudėkite miltus, kiaušinius, pomidorų pastą ir minkikykite iki vientisos masės, palikite pailsėti, kaip ir ankstesnių dviejų lakštų tešlą. Makaronų gamybos mašinėle iškočiokite plonus lazanijos lakštus, pabarstykite miltais ir palikite trumpam padžiūti.
3. Paruoškite béchamel padažą. Prikaistuvyje išlydykite sviestą, dėkite miltų ir maišykite šluotele, kol gausite vientisą masę. Pilkite pieną ir toliau maišykite ant ugnies, kol sutirštės ir taps vientisas. Pagardinkite tarkuotu muskato riešutu, piporais, druska. Padažo konsistencija turėtų būti gana tiršta, kad nuo pakelto šaukšto lėtai nusileistų.
Paruoškite bolonezės padažą. Į puodą pilkite alyvuogių aliejaus ir suberkite smulkintą morką, svogūną ir nuluptą saliero kotą. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnas įgauna auksinę spalvą, tuomet dėkite jautienos faršą, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Padidinkite liepsną ir viską apkepinkite nuolat maišydami. Kai apačioje susidarys ruda lipni masė, pilkite raudoną vyną, leiskite jam nugaruoti. Tuomet pilkite pomidorų tyrę ir palikite troškintis apie 20 minučių. Pagardinkite rozmarinu ir česnaku, jei trūksta druskos, dar pasūdykite.
4. Sumaišykite abu padažus. Į skardą pilkite sluoksnį maišyto padažo, paskleiskite pjaustytą mocarelą, prosciutto cotto kumpį, pabarstykite parmigiano sūriu ir užklokite lazanijos lakštais. Kartokite bent 4 kartus, kol baigsis padažas.