Ingredientai
- 700 g kiaulienos šoninės
- Druskos
- Prieskoninių žolelių
- 1 didesnio pastarnoko
- Keletas mėlynojo kopūsto lapų
- 2 svogūnų
- 1 didesnio geltonojo ir raudono burokėlio
- Druskos, pipirų
- Alyvuogių aliejaus
- Keletas šaukštų grūdėtųjų garstyčių
- Keletas šaukštų sviesto
PADAŽUI
- 400 ml jautienos sultinio
- 400 ml raudono vyno
- Mėgstamų prieskoninių žolelių
1. Kiaulienos šoninę merkite į 10 proc. druskos tirpalą (1l vandens ir 100 g druskos) su prieskoninėmis žolelėmis (česnakas, kardamonas, lauro lapai, kvapnieji juodieji pipirai, muskatas ir kt.) ir palaikykite per naktį. Marinatą pirmiausia užvirkite, tada atvėsinkite ir mėsą merkite į atvėsusį. Iš marinato ištrauktą mėsą nusausinkite, pavoliokite prieskoniuose (sausi česnako, svogūno milteliai, garstyčių grūdeliai, kmynai) ir dėkite į iki 100 -120°C įkaitintą keramikinę kepsninę ant medinės lentelės apie 2 valandoms.
2. Pastarnoką perpjaukite į keturias dalis, išimkite šerdį, apvoliokite alyvuogių aliejuje su druska ir dėkite į iki 180°C įkaitintą orkaitę 10-15 minučių.
3. Svogūnus perpjaukite per pusę, pabarstykite druska, pipirais, uždėkite po gabalėlį sviesto, pabarstykite rozmarinu, čiobreliais ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių (galite kartu su pastarnokais). Prieš patiekdami, svogūnus dar galite apkepti keptuvėje, kad viena pusė apskrustų.
4. Iš mėlynojo kopūsto lapų išspauskite apskritimus, greitai apvirkite verdančiame vandenyje ir prieš patiekiant pašildykite keptuvėje su sviestu ir druska.
5. Burokėlius išvirkite. Supjaustytą geltonąjį burokėlį dėkite į marinatą iš cukraus, vandens ir balto balzaminio acto (lygiomis dalimis) ir palikite 2–3 valandoms. Prieš patiekiant tame pačiame marinate pašildykite. Supjaustytą raudonąjį burokėlį tiesiog pakepkite svieste.
6. Paruoškite padažą. Visus ingredientus palengva virkite, kol nugaruos ir sutirštės iki padažo konsistencijos.
7. Į lėkštę dėkite po gabalėlį mėsos, šalia išdėliokite paruoštų daržovių ir pagardinkite padažu.