Ingredientai
JAUTIENAI
- 3 kg jautienos kulninės su kaulu
- 300 ml vandens
- 150 g druskos
- 20 g šviežio čiobrelio
- 5 g juodųjų pipirų
- 50 g česnako
GARNYRUI
- 500 g jaunų burokėlių
- 500 g salierų stiebų
- 80 g cukraus
- 40 ml balzaminio acto
- 40 ml sidro acto
- 10 g druskos
1. Iš vandens ir prieskonių užmaišykite tirpalą ir merkite į jį jautienos kulninę. Dėkite į šaldytuvą 12-18 valandų.
2. Jautienos kulninę išimkite iš tirpalo, nusausinkite ir dėkite į iki 120°C įkaitintą orkaitę apytiksliai 6 valandom (1 kg mėsos kepti prireiks apie 2 valandų). Iškepus nukoškite mėsos sultis (jas pasilikite), mėsą apdenkite folija ir palikite pailsėti bent 30 minučių.
3. Paruoškite garnyrą. Imkite dvi keptuves, į vieną supilkite sidro actą ir 40 g cukraus. Į kitą – balzaminio actą ir likusį cukrų. Pilkite po šlakelį vandens. Užvirus į balzaminio actą dėkite burokėlius, o į sidro actą – salierų stiebus. Keptuves uždenkite. Burokėlius troškinkite 3 minutes, salierų stiebus – 5 minutes.
4. Paruoškite padažą. Nurinkite riebalus nuo mėsos sulčių ir sumaišykite su sirupais, kuriuos gavote troškindami burokėlius ir salierų stiebus. Pamažu nuvirkite iki norimos konsistencijos. Viską patiekite šiltoje skardelėje arba inde.